Gunnar Simonsen og Eva Mellquist
Gunnar Simonsen og Eva Mellquist. Foto: Privat

Nå kan du søke om penger til tiltakene du vil gjøre med ditt gamle hus i Drøbak. Du må søke innen 1.september, og du kan motta inntil 50.000 kroner fra Verneforeningen Gamle Drøbak sitt  kulturminnefond.

Verneforeningen Gamle Drøbak har vært så heldige å motta en stor pengegave. Det er penger som Gunnar Simonsen testamentert til foreningen, og som hans enke Eva Mellquist nå har gitt til Verneforeningen. Gaven er på hele 1,8 millioner kroner.
– Dette er en helt fantastisk gave som er testamentert Verneforeningen Gamle Drøbak.  Dette gjør at vi har mulighet til å gi beboere, ikke bare verbal støtte, men også økonomisk støtte når de tar vare på de gamle husene sine, dører, vinduer, tak, og lignende, sier leder i Verneforeningen Eva Tønnessen.
Kulturminnefond

Verneforeningen landet på sitt årsmøte i mars 2025 vedtekter for hvordan pengene skal komme beboerne i gamle Drøbak til nytte. Verneforeningen har valgt å kalle fondet Verneforeningen Gamle Drøbaks kulturminnefond.

– Vi har valgt dette navnet fordi vi etter hvert både kan og skal putte mer av våre egne midler inn i dette fondet, samt at vi håper på og vil gi rom for flere givere til samme formål. Men det er veldig viktig for oss å understreke at gaven fra Simonsen og Mellqvist er det store utgangspunktet som har muliggjort dette fondet, sier Tønnessen.
Det heter i formålet for fondet at Verneforeningens kulturminnefond skal bidra til eksteriørmessig bevaring av den eldre, kulturhistoriske bebyggelsen samt det miljø som særpreger gamle Drøbak og Frogn. Du kan søke om økonomisk dekning til tiltak i den hensikt å ivareta felles kulturminner en gang hvert annet år.

Her kan du lese vedtektene i sin helhet

Veldig glad giver
– Jeg er så glad for at Verneforeningen nå har landet dette fondet, og at pengene kan komme mange i Drøbak til gode, på en enkel og god måte, sier Eva Mellquist.
Gunnar Simonsen, som døde brått og uventet i 1998, hadde et nært forhold til Verneforeningen og de verdier den tok vare på. Hans far, Johan Simonsen, var foreningens første formann, en rolle han hadde i 8 år.
Pengene ble gitt Verneforeningen i 2022. I et intervju med Akershus Amtstidende den gang fortalte Mellquist at Simonsens besteforeldre, Carl og Gunvor Simonsen, fikk kongens fortjenestemedalje i gull og sølv for alt arbeidet de gjorde med bevaringen av Drøbak.
I 2024 ble Eva Mellquist selv æresmedlem i Verneforeningen.
– Eva Mellquist er en verneforening i seg selv, sa daværende leder av Verneforeningen Gamle Drøbak da Mellquist ble utnevnt til æresmedlem. Schäffer pekte på at Mellquist har hatt flere gamle hus i Drøbak i sitt eie, som hun har tatt svært godt vare på. Kroneksempelet er huset der hun selv bor, Oberst Eriksens gamle residens i Seimbakken 14. Her tar hun imot mange interesserte besøkende og viser dem rundt i oberstens hus og den nydelig opparbeidede hagen.
Eva Mellquist var sentral da foreningene Drøbak kunstforening, Verneforeningen Gamle Drøbak og Drøbak vel fikk leiekontrakt med kommunen om Varmbadet, og slik fikk de bevart huset slik det er i dag. I dag er det Kunstforeningen og Verneforeningen som disponerer huset.
Her blir Eva Mellquist tildelt æresmedlemskap i Verneforeningen Gamle Drøbak av daværende leder Anne Schäffer. Foto: Eva Tønnessen
Hvem kan søke og til hva og når?
Det er eiere av eiendommen som kan søke, og man må være medlem av verneforeningen når man søker om tilskudd. Formålet til Verneforeningen favner hele Frogn så selv om vårt kjerneområde er gamle Drøbak, kan det unntaksvis gis støtte også utenfor disse grensene.
– Først og fremst vil fondet rette seg inn mot tiltak på hus fra 1700-1800 tallet, men også unntaksvis kan eiere av hus fra 1900-tallet motta støtte. Det er styret i Verneforeningen som behandler søknadene og bestemmer hvem som skal få penger, sier Tønnessen.
Søknadsfrist er 1. september og alle skal få svar innen 15. november. I retningslinjene for fondet framgår det hva du skal legge med en søknad.
– Styret og årsmøtet har den klare intensjonen at det skal være enklest mulig å forstå retningslinjene, og også søke penger. Vi håper vi har lykkes med dette, og at vi mottar mange søknader innen fristen 1.september. Skulle dette ikke slå an, er vi åpne for å gjøre endringer slik at vi treffer beboerne i Gamle Drøbak på en god måte, sier Tønnessen.
Støtten blir utbetalt når tiltaket ditt er ferdigstilt, og det er viktig for oss at når det er nødvendig at tiltaket er godkjent av Frogn kommune før vi innvilger støtte.
Du kan få opp til 50.000 kroner

I retningslinjene står det beskrevet hvor mye penger man kan få. Man forutsetter at du betaler minst 30 prosent av tiltaket selv, og at støtten normalt ikke skal overstige 50 prosent av kostnadene ved tiltaket. I tillegg er det en øvre grense per tiltak på 50.000 kroner.
I den andelen som regnes som egenfinansiering inngår også verdien av dugnadstimer (som er i mars 2025 fastsatt til kr. 350,- pr. time.), I tillegg inngår verdien av egne materialer, midler og maskiner.