Torsdag 20. mars kunne Verneforeningen Gamle Drøbak igjen holde sitt årsmøte i ærverdige Hospitalet i Drøbak. Det gledelige denne gang var at hele styret tok gjenvalg.
Årsmøtet gjenvalgte Eva Tønnessen til leder av foreningen for et nytt år. Tønnessen er journalist med 40 års fartstid bak seg og har bodd i Drøbak siden 1993. Hun er veldig glad for kontinuiteten det innebærer at hele teamet rundt henne fortsetter.
– Jeg gleder meg til å fortsette det gode arbeidet vi er i gang med. Verneforeningen må bli enda flinkere til å snakke med både medlemmene sine og folk som bor i Drøbak og Frogn. Vi har startet på denne reisen, men vi må klare å bli enda mer utadvendte. Vi må også bli flinkere til å nå folk i alle aldre, sier Tønnessen.

Utdelingen av veilederen
I 2024 brukte både planavdelingen i Frogn kommune og utsendt medarbeider fra styret i Verneforeningen og tidligere byantikvar, Liv Lund Nygaard, svært mange timer på å ferdigstille en veileder for Områdeplanen for Gamle Drøbak.
– Dette har vært et helt unikt samarbeid mellom Frogn kommune og verneforeningen. Grunnet økonomien i kommunen har det endt opp med at verneforeningen har betalt regningen for å trykke opp veilederen, og deler den ut, men dette har vært et konstruktivt samarbeid, sier Tønnessen, og takker dermed kommunen for innsatsen.
– I tillegg må innsatsen til Liv Lund Nygaard framheves, uten henne hadde ikke dette latt seg gjøre, legger Tønnesen til.
Resultatet har blitt en helt fantastisk bok, som Verneforeningen ikke bare har trykket opp i 1000 eksemplarer, men som foreningen nå deler ut til alle husstander i området der Områdeplanen gjelder.
– Veilederen gir et helt unikt innblikk i intensjonen bak planen, men er også en grunnleggende innføring av vern og bevaring. Jeg har rett og slett blitt mye klokere av å lese denne, sier Tønnessen.
Veilederen er delt ut til politikerne, og administrasjonen i fylket, og den er lagt ut for utdeling både på Hospitalet og på Biblioteket.
Har du ikke fått ditt eksemplar, eller ønsker deg et til, er det bare å ta kontakt med styret så deler vi ut.
Nytt støttetiltak
Årsmøtet sluttet seg også til de nye retningslinjer styret hadde fått utarbeidet for et fond som er etablert på bakgrunn av en testamentarisk gave fra Gunnar Simonsen og gitt oss av Eva Mellquist.
Gunnar Simonsen testamenterte 1,8 millioner kroner som Verneforeningen og hans enke Eva Mellquist har sølrget for at pengene er gitt Verneforeningen som skal fordele og disponere midlene til vernesaken i Drøbak.
Formålet med fondet er å stimulere til vern av gamle Drøbak – i tråd med Verneforeningens formålsparagraf og områdeplanen – gjeldende områderegulering for Gamle Drøbak.
Verneforeningen håper at fondet blir godt mottatt av beboerne og at vedtektene er enkle og gode å forholde seg til. Første søknadsfrist er 1.september.
Les mer om fondet her. (Lenke kommer når nyhetssaken om dette er klar)
Andre aktiviteter i 2025
Styret la fram en aktivitetsplan for årsmøtet. Der heter det blant annet:
2025 bør være året da Verneforeningen Gamle Drøbak får blåst i liv i sine undergrupper, og ikke minst håper vi på mye aktivitet fra en nyopprettet nyopprettet gruppe for grønt vern og verdier.
– Verneforeningen har en rekke undergrupper som jobber med ulike temaer. Er du interessert i å jobbe sammen med oss, men ikke riktig klar for en styreposisjon, er det bare å ta kontakt, sier Tønnessen.
Her finner du oversikt over gruppene
Ny grønn gruppe
Hun er særlig spent på gruppen for det som er kalt Grønn gruppe. Gruppen skal jobbe med kartlegging og sikring av store og små grønne soner innenfor områdeplanen, med særlig vekt på hageanlegg og trær.
– Vi hadde et utrolig inspirerende møte rundt hager og roser på Smia i februar, og gruppen oppstår som et resultat av dette møtet. Gruppens medlemmer blir oppnevnt på styremøte i mai, vil du være med så ta kontakt. Et annet resultat av dette møtet er at vi som et medlemsmøte skal på guidet befaring i rosehagen på NMBU. Der har de tatt vare på et helt utrolig historisk materiale av roser. Deriblant altså den helt egne rosen fra Abrahamsen-hagen i Drøbak, sier Tønnessen.
Hun legger til at et annet resultat av dette møtet er at Drøbak og hagene her har havnet på en liste over mulige masteroppgaver for NMBU-studenter.
– Nå håper vi at noen ivrige studenter fatter interesse for hus, sier Tønnessen.
Ny stibok på gang
Til høsten håper vi at vi kan få trykket opp en ny bok. Denne skal handle om stiene i Drøbak. Det er Tom Johansen og Jan-Kåre Øien som jobber med dette prosjektet.
– Vi kommer til å ha minst en ny guidet tur på stier i Drøbak i år, men vi håper det kan skje samtidig med at stiboka er klar for salg, sier Tønnessen.
Andre temaer som står på dagsorden for medlemsmøter og/eller åpne møter i regi av Verneforeningen er hvordan integrere tiltak knyttet til brannsikring (piper mv) og energiøkonomisering (varmepumper, solceller mv, i et antikvarisk spesialområde, underlagt områdeplanen for Gamle Drøbak.
– Og avslutningsvis vil jeg bare nevne at vi skal delta i borgertoget også i år. Vil du være med på utforming av innslaget vårt, ta kontakt, oppfordrer Tønnessen.