Fredningen av Handelshuset

Det er utarbeidet en «dokumentasjon og byggnings- arkeologisk undersøkelse, som til fulle viser hvor mange «skatter» som ligger i dette huset. Vi tar et lite «klipp» for å vise noe av dette materialet. Først et kart som viser hvordan området så ut på 1800 tallet:kart

grunnplan

 

 

 

 

 

Så en del av grunnplanen for huset, med rumnummer.

 

 

 

 

Deretter eksempel på en av tapetene som er funnet,tapet108

Fra rapporten siterer vi «Derimot har 2. etasje hatt tapeter i seks av sine elleve rom, men av en litt senere dato enn de i første. Tre unike tapeter, komplett med border, fra begynnelsen av l800-tallet er funnet. Alle tre er mest sannsynligvis franske og av meget høy kvalitet.

Mest komplett er R205 hvor det er avdekket et tapet med samtidige øvre og nedre tapetborder.tapet205
Grunntapetet er et litt uvanlig mønster. Flaten er dekket med symmetriske kvadrater som skal illudere fliser. Fargesettingen er i delikate nyanser av rosa og med en svak hvit «marmorering» i midten av kvadratene.

På samme vegg og samtidig med ovennevnte tapet er det funnet tapetborder både langs taklisten og langs gulvlisten.
Sammensetningen er sjelden i Norge og meget spesiell. Tapetene er mest sannsynlig av fransk opphav og viser en kvalitet og rikdom av ypperste klasse. Håndverksmessig er disse superbe.»

 

Pr november 2014 ligger det et endelig forslag til fredning av dette huset til behandling. Det er å håpe at huset blir tatt vare på for etterslekten!