Fra Akershus Amtstidende 12. juni 2020
Oda Krohg 160 år
Bohemprinsessen vender tilbake
Av Torkil Baden
Oda Lasson Krohg ble født 11. juni 1860. Sammen med sin mann maleren Christian Krohg sto hun lenge i manntallet i Drøbak og bodde ved Lehmannsbrygga. Søsteren Bokken Lasson overtok Johanne Dybwads hus i Torkilsbyen.
Oda hadde en opprørsk ungdomstid i Hvitsten, og der åpner snart kultursenteret Ramme gård. Frodige minner derfra vil nå knyttes til bohemenes inntog i Drøbak.
Oda Lasson malt av sin forelskede lærer og vordende ektemann Christian Krohg i 1888. Men denne sommeren er hun også i robåten sammen med Hans Jæger. Foto: Wikimedia Commons
Rundt århundreskiftet bodde kunstnerfamilien Oda, Christian og lille Per Krohg så mye om somrene i Drøbak at de ble oppført i manntallet. I fjorten somre bodde de i Lehmann-familiens hus, senere kalt Loshuset, eller i pensjonatet Solberggården i Båthavna.
Oda (egt. Othilia) Lasson møtte Christian Krohg da hun 24 år gammel og ville bli kunstner. Hun ble hans malerelev og også hans elskerinne selv om hun var gift og hadde to barn. Året etter ble deres datter Nana født i dypeste hemmelighet i Brussel.
Lassonfamilien hadde sommerhus i Hvitsten, ikke langt fra Ramme gård der Petter Olsen snart skal åpne dørene for et innholdsrikt kultursenter. Der vil den frodige historien om Lassonfamilien bli utdypet. Odas far var regjeringsadvokat Christian Lasson. Han hadde åtte døtre, og jentene gjorde ofte opprør mot farens borgerlige livsstil. Da kjøpte han opp stranden nedenfor huset slik at de kunne løpe usjenert og nakne ut i Oslofjorden.
Bohemer og fri kjærlighet
Jæger ror
og Oda sitter foran
i en pram som de har tatt.
Ketil Bjørnstads berømte skildring av en nattlig rotur foregår sommeren 1888. Sommernatt ved fjorden er lagt i munnen på lillesøster Bokken, senere kjent visesanger. Oda er i ferd med å skille seg fra sin første mann og skal gifte seg med Krohg. Men rorkarlen er en uhelbredelig forelsket Hans Jæger. Den anarkistiske forfatteren er nettopp kommet ut av fengsel for blasfemi og for krenkelse av bluferdighet og sedelighet i sin bok Fra Kristiania-Bohêmen.
Senere skildret Jæger sitt hektiske forhold til Oda i boken Syk kjærlihet. Elskeren har syfilis og går gjerne rundt med en pistol i lommen. Jæger foretar mange turer me dampskib fra Hvidtsteen eller kanskje fornuftiere fra Drøbak.
Boken Syk kjærlihet ble straks forbudt. Det skyldtes de nærgående beskrivelser av kjærlighetsmøtene med den elskede Oda, i boken kalt Vera, og hennes vellystie lemmer. Jæger sendte boken til Henrik Ibsen som svarte kontant tilbake: Denne bok er skrevet av et svin, for svin og om svin. Henrik Ibsen.
Odas selvstendighet og opprør mot borgerlig moral ble legendarisk. Onde tunger kalte henne et vandrende bordell da hun nektet å leve etter samfunnets tradisjonelle seksualmoral. Den gang var selv det å gå på kafe upassende for kvinner. Hans Jæger kalte henne den sanne prinsesse, la vrai princesse de bohême, i flokken av bohemer, den lille hippie-liknende kunstnerflokken i 1880- og 90-årene med frigjøring av kvinnen og av kjærligheten som paroler.
Kunstneren
Oda Krohg: Japansk lykt. Odas nyromantiske debutbilde på Høstutstillingen i 1886 er malt på Lasson-familiens sommerhus i Hvitsten. Foto fra snl.no
Selv om Christian var den store kunstner i familien, fikk Oda sin egen karriere. Etter gjennombruddet med Japansk lykt, ble hun en anerkjent portrettmaler. Hun hadde åtte separatutstillinger i Kristiania og Trondheim i tiden fram til 1909, og hun var med på nærmere tretti kollektivutstillinger. Dristig komposisjon, dramatisk spill av lys og skygge i ansiktene og raffinerte fargesammensetninger står det om hennes bilder i Norsk Kunstnerleksikon.
Torkilsbyen og Lehmannsbrygga
Søstrene Oda og Bokken (egt. Caroline) Lasson er Drøbakdamer. Bokken startet Chat Noir sammen med sin mann Vilhelm Dybwad. Han hadde skilt seg fra skuespilleren Johanne Dybwad, og Bokken rykket inn i den store villaen i Torkilsbyen, som nå står i sentrum for striden om nye boliger i veien oppkalt etter skuespilleren.
Bokkens sang om det elskende paret i en robåt foregår i Hvitsten. Men det er ikke langt fra Lehmannsbrygga, og der satt Oda mang en sommerkveld og mimret om sin hektiske ungdomstid.
Hun sørget over dikteren Sigbjørn Obstfelder, som hadde bodd hos sin bror Herman Obstfelder i nabohuset til Loshuset i Strandveien 3. De to hadde hatt et hektisk kjærlighetsforhold i Paris før han døde i 1900.
Også forfatteren Gunnar Heiberg hadde en stor plass i hjertet hennes, særlig før Drøbak-tiden, men også da han bodde i Diriks-huset i Torkilsbyen, krysset Strandveien/Johanne Dybwads vei/Wilhelmsbakken.
Hun døde 75 år gammel i 1935. Ketil Bjørnstads ettermæle i romanen Oda! er at hun er en beretning om kjærlighetens plass i våre liv, om frigjøring, maktkamp og forstillelse. Om kunsten å leve sant.
Mer om Oda og Christian Krohg i Torkil Badens bok Lehmannsbrygga, båter, bilder, busser og boliger (2019, Ford forlag)
Krohgs sommerresidens, Loshuset, ved Lehmannsbrygga. Foto: Torkil Baden
Oda og Christian Krohgs sommerstue i Loshuset, nå eid av Olav Thon. Foto: Torkil Baden
Se ellers: Teaterduo i Torkildsbyen