Husvikveien 5 – nye planer!

I disse disse dager diskuterer Frogn Kommune hvordan de skal løse problemet med å tilby husvære til de av kommunens innbyggere med rus- og psykiske problemer. Samhandlings-reformen stiller som mål at dette skal være oppfylt i 2020. I denne sammenheng sier Ordføreren at kommunen trenger samlet ca 80 omsorgsboliger fremover.

Bryr Verneforeningen Gamle Drøbak seg om hva som skjer i Johanne Dybwads vei?

VGD bryr seg og vil påvirke den fremtidige utviklingen i Johanne Dybwads vei. Vi engasjerer oss og mener mye om saken. Salg av Johanne Dybwads vei 4 og 1B til eiendomsutviklere har igjen satt ett av Drøbaks kulturhistoriske miljøer og særegne trehusbebyggelse under press.  I Johanne Dybwads vei 4 står i dag Vilhelm og Johanne Dybwads opprinnelige hjem, mens naboeiendommen 1B er ubebygd. Den førstnevnte eiendommen er søkt delt og bebygd med en boenhet, mens den andre er søkt delt og bebygd med to boenheter.

Nysnø i Drøbak

Det hadde snødd hele natta, og tung, våt snø hadde lagt seg over Drøbak da Karl August Børresen tok dette bildet. Motivet var «Vinter i gamle Storgaten». Det var en myk, hvit start på det nye året 1920. De nye skiene er allerede i bruk, og mor og minstemann har kanskje handlet inn til dagens forbruk hos M. & J. Skancke i enden av gaten. Egentlig var det bare én gate i det gamle Drøbak, nemlig Storgaten, som gikk fra Lehmannsbrygga til Ringeplan. I dag heter denne delen Niels Carlsens gate.

Kjell Brage Hansen til minne.

Kjell Brage Hansen, 1922-2018, var født i Handelshuset og vokste opp og arbeidet i Drøbak i hele sitt lange liv. Han gikk læretiden i avishuset, boktrykkeriet og familiebedriften O. B. Hansen i Lindtruppbakken, og tok sitt mesterbrev som bokbinder hos Gutenberghus i København. Som håndverker var han opptatt av at ting skulle gjøres ordentlig, og var svært interessert i restaureringen og vedlikeholdet av den gamle bebyggelsen i Drøbak

Ringgården i Drøbak

Fredrik Ring bosatte seg i Drøbak. Løste handelsbrev den 5.9.1827, og overtok Ringgården etter sin mor ved skjøte tinglyst 6.11.1827. Overtagelsessummen var 700 speciedaler. Da Fredrik overtok Ringgården, sto der kun et lite hus, med 2 værelser, kjøkken og 2 alkover. Dette huset stammer fra langt over 200 år tilbake. Vi vet med sikkerhet at huset sto der i 1759. Dette huset utgjør i ens bebyggelse bibliotek, deler av stuen, hall og 2 soverom i annen etage. Tegninger av grunnplanet fra denne perioden finnes. Grunnmur og kjeller er intakt.

Ringeplan og RINGGÅRDEN

Et av Drøbaks mest særpregede strøk er Ringeplan. Ved siden av den mektige eiendommen Ringgården, som har gitt strøket sitt navn, finner vi her, i en tett bebyggelse, flere av Drøbaks gamle “skipperhus”. Med forholdsvis kort vei til Vindfangerbukta og til lasteplassene midt i byen, var det ideelt for sjøens folk å slå seg ned i dette området. På Bentsebakken og oppover langs Hagenbakken i Ringeplans umiddelbare nærhet bygget jakteskipperne, eller “fraktemennene, som var den “offisielle” betegnelsen, sine hus. De fleste av disse husene står der den dag i dag.

Fruen fra Havet 2

FRUEN FRA HAVET Bernhardt Magnussens artikkel i Pensjonist-nytt 1999, nylig gjengitt I Verneforeningens regi 2018, er dessverre både misvisende og historisk uriktig. Vi, min søster og jeg, ber verneforeningen  formidle den riktige historien om Fruen fra Havet.