Ringeplan og RINGGÅRDEN

Et av Drøbaks mest særpregede strøk er Ringeplan. Ved siden av den mektige eiendommen Ringgården, som har gitt strøket sitt navn, finner vi her, i en tett bebyggelse, flere av Drøbaks gamle “skipperhus”. Med forholdsvis kort vei til Vindfangerbukta og til lasteplassene midt i byen, var det ideelt for sjøens folk å slå seg ned i dette området. På Bentsebakken og oppover langs Hagenbakken i Ringeplans umiddelbare nærhet bygget jakteskipperne, eller “fraktemennene, som var den “offisielle” betegnelsen, sine hus. De fleste av disse husene står der den dag i dag.

Fruen fra Havet 2

FRUEN FRA HAVET Bernhardt Magnussens artikkel i Pensjonist-nytt 1999, nylig gjengitt I Verneforeningens regi 2018, er dessverre både misvisende og historisk uriktig. Vi, min søster og jeg, ber verneforeningen  formidle den riktige historien om Fruen fra Havet.

Badeparken!

I sommer ble innstillingen om oppgradering og vedlikehold av Badeparken lagt frem. Verneforeningen har gitt en krass uttalelse, som er gjengitt her:    I disse dager kommer siste del av planen, nemlig Naturmangfold. Vi er spent på hva den har å formidle og skal lese den meget nøye!

Nye opplysningsskilt!

Verneforeningen Gamle Drøbak har lenge arbeidet med skilting i Drøbak. For noen år siden ble det satt opp to kulturhistoriske skilt etter mønster fra skiltene Oslo Byes Vel har satt opp i Oslo. Dette var på “Biblioteket” og på “Kirkegata 10”. Verneforeningen mener at det er behov for flere slike skilt i Drøbak da det er en rekke bygninger som har stor kulturhistorisk verdi.

Drøbak Hospital

Som det fremgår av ovenstående inskripsjon over inngangsdøren til Drøbak Hospital var det Anne Pauldan Müller som la grunnlaget for oppføringen av Hospitalet. Hun var født i Kristiansand i 1735, og var datter av biskop Rasmus Pauldan. Hun ble gift med købmann Christen Carlsen, halvbror av Niels Carlsen. Christen døde i 1771. Annen gang ble hun gift med naturhistoriker, den danske etatsråd Fredrik Otto Müller. Müller var medarbeider i “Flora Danica” (Initiativet til denne er naturforskeren C. Oeder som er internasjonalt anerkjent).

De historiske hager i Drøbak

Vedlagt oversendes en rapport om de historiske hagene i Tranga 8 og Prestegården i Seierstenveien 1 i Gamle Drøbak. Rapporten er basert på en befaring med landskapsarkitekt Mette Eggen den 18. mai i år. Rapporten er kvalitetsikret av Mette Eggen og beskriver hagenes oppbygging og struktur og synliggjør skadevirkninger ved eventuelle utbygginger i disse hagene knyttet opp mot to svært verneverdige boliger.

Ble aldri morellgutt i Drøbak

Vi oppsøker hedersmannen Kjell Brage Hansen i hans nydelige hjem på Høyenhall rett ovenfor Drøbak sentrum. Brage'n som han kalles av venner, har hele panoramaet fra Drøbaksundet liggende i fritt skue fra eiendommen, hvor han 86 år gammel tar i mot oss med kruttsterk kaffe mens han forteller fra sin oppvekst i gamle Drøbak, og litt om sitt syn på dagens versjon av byen.

Byens maritime sentrum

Fra Verneforeningens bok: “100 år i bilder”, side 34. Over: Byens maritime sentrum, ca. 1900, med bryggene på rekke og rad. Til høyre for Tollboden ligger “gamle Jørnsegården”, et tre etasjes hus som var losji for reisende. Jørnsebakken begynte syd for dette huset, og har fått navn etter familien Jøgensen som drev stedet. Huset brant i 1926. Lengre syd sees dampskipsekspedisjonen, avviskiosken og skuret for midlertidig lagring av gods og varer.